Verandering verankeren, zo doe je dat

Verandering is lastig, daar weet je intussen alles van! Je onderzocht jouw verlangens en goede voornemens. Je besloot dat het zoals het nu gaat niet langer kan. Je maakte de stap van denken naar doen. Minder ballen in de lucht, meer me-time of meer productiviteit. Je doet wat je met jezelf had afgesproken, maar gevoelsmatig gaat het nog niet vanzelf. Het voelt vreemd om voor jezelf te kiezen. Soms betrap je jezelf op gedachten die je voorheen ook had. Hoe zorg je ervoor dat je jouw nieuwe gedrag écht verankert in jouw leven? In deze laatste blog uit de serie ‘het nieuwe gedrag’ vertel ik je hoe je dit kunt doen.

Gek van je gedachten

In de blog ‘van denken naar doen’ maakte je kennis met Lisa en haar verlangen om los te komen van de bevestiging van anderen. Tijdens haar coachingstraject leerde Lisa om de bevestiging die ze van anderen zocht in zichzelf te vinden. Lisa leerde dat ze anderen niet nodig had om zichzelf op waarde te schatten. Haar zelfvertrouwen en haar eigenwaarde groeide. Toch betrapt Lisa zichzelf nog weleens op gedachten van vroeger. Dat het toch wel fijn zou zijn om van iemand anders te horen dat ze goed genoeg is en dat ze ertoe doet. ‘Soms word ik gek van mijn gedachten, steeds die vervelende stem die me komt vertellen dat ik toch niet goed genoeg ben,’ aldus Lisa.

Werken aan weerbaarheid

Samen met Lisa werk ik aan haar weerbaarheid. We bekrachtigen haar nieuwe gedrag door het erkennen en vieren van de momenten dat het haar wél lukt om bij zichzelf te blijven. Dit doen we met succes. Lisa: ‘die vervelende stem is niet verdwenen, maar als hij nu komt opdagen dan stuur ik hem weer terug. Natuurlijk betrap ik mezelf nog weleens op vervelende gedachten, maar ik haal mezelf er ook weer uit.’ Langzaam maar zeker wordt Lisa’s nieuwe gedrag haar gewone gedrag. Het kost steeds minder moeite om vervelende stemmen of oude gedachten weg te sturen. Het gaat haar steeds beter af om de bevestiging waar ze zo naar verlangt uit zichzelf in plaats van uit haar omgeving te halen.

Starten met het nieuwe gedrag

Om jou te helpen om jouw nieuwe gedrag te verankeren, lanceerde ik een nieuw product: Start the Change. Één inspirerend dagdeel om te ontdekken wat je tegenhoudt in wat je nu werkelijk wilt. Ideaal voor iedereen die de eerste of juist de laatste stap wil zetten richting de gewenste gedragsverandering. Lees op de speciale landingspagina wat je van deze dag kunt verwachten en hoe je je er het beste op voor kunt bereiden.

Deel dit artikel