Van denken naar doen

Je hebt besloten dat het zo niet langer kan. Je hebt een beeld van hoe je het graag zou willen. Je weet welke stappen je ongeveer moet zetten om daar te komen, maar iets in jou houdt je nog tegen. Het zijn jouw oude denkkaders. Vastgeroeste gedachten over hoe jouw wereld in elkaar zit. Ze maken het je moeilijk als je een nieuwe stap wilt zetten, want ‘wat als’… Voordat je het weet zit je vast in gedachten en gebeurt er in de praktijk nog maar weinig, waardoor je in je comfortzone blijft zitten. Daar zit niet de groei voor jou. Dat weten we allemaal. Hoe maak je de stap van denken naar doen? Ik vertel het je in deze blog.

Wat ben je waard

Cliënt Lisa worstelde er al jaren mee: altijd op zoek naar bevestiging. Bevestiging om goed genoeg te zijn, ertoe te doen of überhaupt gezien te worden. Ze vertelt: ‘Ik dacht altijd anderen nodig te hebben om vertrouwen te voelen.’ Lisa stelde zich afhankelijk op tegenover de complimenten van een ander. Bij gebrek aan complimenten voelde ze zich slecht. Ze dacht de bevestiging van anderen nodig te hebben om zichzelf op waarde te schatten. Bij het uitblijven van die bevestiging kreeg Lisa het gevoel alsof ze niets waard was. Het werkte verlammend, daar kun je je vast iets bij voorstellen. Wie pas in beweging komt als het door een ander wordt aangemoedigd, zal een groot gedeelte van de tijd stil staan. Lisa wist: zo wil ik het niet langer!

Van buiten naar binnen

Ik hielp Lisa om van buiten naar binnen te gaan. Te onderzoeken of ze de bevestiging die ze in anderen zocht ook in zichzelf kon vinden. Van buiten naar binnen. Pas toen Lisa leerde om anders over zichzelf en haar waarde te denken, verdween de behoefte om van buitenaf om bevestiging te vragen. Natuurlijk is het nog steeds prettig om een compliment te krijgen. En er is ook helemaal niets mis met een externe boost van waarde. Maar het moet niet nodig zijn. Lisa weet nu wat ze waard is en wat haar kracht is, ook als ze daar geen externe bevestiging op krijgt: ‘Ik heb vertrouwen in mezelf en ik heb de mening van een ander niet meer nodig. Ik durf eindelijk mijn plek te pakken!’

Tijd voor actie

Herken jij het gevoel van in je hoofd te blijven zitten? Weten dat het zo niet langer gaat. Weten waar je eigenlijk naartoe wilt, maar niet weten hoe je de stap van denken naar doen maakt? Ik kan je helpen om jouw plannen om te zetten in acties. Maak nu via mijn website een afspraak voor een ‘explore the change’ gesprek. Dan kijken we samen naar de interne overtuigingen die ervoor zorgen dat je in je hoofd blijft zitten en help ik je om daaruit te komen. 

*Om privacy redenen is de echte naam van Lisa gefingeerd. Haar echte naam is bekend.

Bron: https://www.neurosemantics.com/free-articles/Axes%20of%20Change.pdf

Deel dit artikel