Imposter

Syndroom

Reken af met de overtuiging dat je niet goed genoeg bent.

“Hoe weet ik of ik last van imposter heb?”. Deze vraag krijg ik regelmatig. Ben je gewoon kritisch, of zit er meer achter? Een gezonde dosis kritisch denken is goed voor groei, maar wanneer die innerlijke criticus de overhand krijgt en je plezier in je werk wegneemt, dan zou je wel eens last kunnen hebben van het Imposter Syndroom.

Veel vrouwen op toonaangevende posities hebben last van Imposter. Ze durven zichzelf niet te zijn, spreken zich niet uit of gaan geen confrontatie aan. Met als gevolg dat ze gaan overpresteren. Hetzelfde geldt voor ondernemende vrouwen. Een andere manier waarop dit zich uit is uitstelgedrag. Omdat ze twijfels hebben over hun capaciteiten en vaardigheden. Ze zijn bang dat als ze succes halen, ze het succes niet in stand houden.

Misschien herken je je hierin. Vrouwen met het Imposter Syndroom, twijfelen constant aan hun vaardigheden. Ze denken dat ze hun successen te danken hebben aan geluk, toeval, of dat anderen gewoonweg hun capaciteiten overschatten. Deze onzekerheid beïnvloedt je zelfvertrouwen, relaties en remt je carrièreontwikkeling.

Gelukkig groeit de aandacht voor dit syndroom. We praten veel over het herkennen ervan, maar laten we eens verder kijken. Ik geloof dat we het niet alleen kunnen herkennen, maar ook structureel kunnen verminderen. En daar wil ik jou bij helpen.

Mijn eigen ervaring met Imposter

Mijn eigen worsteling met het imposter gevoel begon al in mijn kindertijd. Deze gevoelens speelden vooral op als er druk was om te presteren. Die twijfels zijn met me meegegroeid in mijn volwassen leven en mijn carrière. Door coaching- en therapie, heb ik een groot deel van deze angsten overwonnen. En toch is er op momenten waarop ik mijzelf moet laten zien altijd nog het stemmetje dat zegt: ‘Ben ik wel goed genoeg? Kan ik dit wel aan?’

Ik ben blij dat ik vrouwen kan bijstaan, niet alleen vanuit mijn eigen ervaring, maar ook met stevige onderbouwing vanuit onderzoek en kennis. Het is niet nodig om je zo te voelen. Het kan anders. Ik weet inmiddels hoe je dat innerlijke stemmetje herkent en zelfs kunt laten verdwijnen, zodat het je niet meer belemmert in het leiden van het leven dat je wilt.

Hoe weet je of je het Imposter Syndroom hebt?

Misschien herken je jezelf in deze punten:

Je kunt nooit voldoen aan je eigen verwachtingen of die van anderen.

Je hebt twijfels over je eigen capaciteiten.

Je voelt angst om ‘door de mand te vallen’.

Je denkt dat jouw succes te danken is aan toeval of geluk.

De lat blijft te hoog liggen voor jezelf.

Je maakt continu vergelijkingen met anderen.

Je kunt nooit voldoen aan je eigen verwachtingen of die van anderen.

Je hebt twijfels over je eigen capaciteiten.

Je voelt angst om ‘door de mand te vallen’.

Je denkt dat jouw succes te danken is aan toeval of geluk.

De lat blijft te hoog liggen voor jezelf.

Je maakt continu vergelijkingen met anderen.

Als je meer dan twee punten herkent, is de kans groot dat je last hebt van het Imposter Syndroom. Deze houding kan niet alleen je werk belemmeren, maar ook je persoonlijke ontwikkeling en zelfs je relaties.

Heb jij last van het Imposter Syndroom? Vul de enquête in en help mee aan het onderzoek naar imposter onder vrouwen.

De verschillende types

Je herkent het Imposter Syndroom aan de punten hierboven. Maar wist je dat er verschillende typen zijn, die op verschillende manieren met die gevoelens omgaan? Je kunt jezelf in meerdere types herkennen.

1. De perfectioniste

Voor de perfectionist is het nooit goed genoeg. Zelfs bij succes denkt deze persoon: “Kon het niet beter?”

2. De onafhankelijke

Mensen met dit type, hebben een sterke drang naar zelfstandigheid. Ze zijn terughoudend in het accepteren van hulp en hebben de neiging om eigen successen aan externe factoren toe te schrijven.

3. De toegewijde

De toegewijde legt veel nadruk op hard werken en perfectionisme. Succes wordt vaak toegeschreven aan inspanning, in plaats van persoonlijke kwaliteiten en bekwaamheid.

4. De Superwoman

Dit type houdt alle ballen in de lucht en voelt zich schuldig bij rust. Elk moment van ontspanning wordt door dit type gezien als luiheid. Hierdoor wordt de lat continu te hoog gelegd.

5. De hoogbegaafde

Kenmerkt zich door een intense angst om als onvoldoende getalenteerd te worden ontmaskerd. Dit terwijl dit type juist aantoonbare intellectuele capaciteiten heeft.

6. De schijnbaar zelfverzekerde

Dit type doet zich zelfverzekerd voor aan de buitenkant, maar voelt van binnen twijfel over de eigen bekwaamheid. Deze mensen schrijven hun succes vaak toe aan externe factoren.

Aan de slag met Imposter

Herken je je in een van de types hierboven? Dan is het tijd om je Imposter aan te pakken. Laten we samen aan de slag gaan. Tijdens mijn studie tot psychodynamisch therapeut, heb ik diepgaand onderzoek gedaan naar het Imposter Syndroom. Ik heb een uniek coachingstraject ontwikkeld om de barrières van het Imposter Syndroom te doorbreken.

Met therapeutische tools, specifiek afgestemd op jou, kijken we naar wat er diep van binnen speelt en hoe dat invloed heeft op je werk en jouw persoonlijk leven. Samen tackelen we jouw onzekerheden en nemen we jouw kritische zelfbeeld weg. Zo creëren we de shift naar een leven vanuit (zelf)vertrouwen en zelfliefde.

Wat gaan we doen?

1. Erkennen/toegeven

We onderzoeken waar je tegenaan loopt, wat jouw kernwaarden zijn, en wat je in essentie echt wil.

2. Nieuwe richting geven en daarvoor gaan

We duiken in bewustwording van zelfliefde, zelfzorg en jouw hogere doel in het leven.

3. Openstaan om het groeiproces aan te gaan

Samen ontdekken we wat jou in beweging brengt, wat jouw motivatie is voor verandering.

4. Borgen

We reflecteren op de bereikte transformatie en het vaststellen van jouw belangrijkste prioriteit na het programma. Zodat jij de ingezette groei ook echt vasthoudt!

Laten we samen imposter overwinnen, jouw innerlijke kracht ontdekken en jouw weg naar groei bewandelen.

Doe de enquête