Zo kies je de juiste coach

Het gros van de coaches en goeroes is regelmatig op het wereldwijde web te vinden. Er wordt heel wat gepost over hun geweldige nieuwe programma. Of in de woorden van de laatste Quote: ‘Op Instagram is de weg naar succes geplaveid met tegeltjeswijsheden. Zentrepreneurs leiden u tegen betaling graag naar meer rust, geluk en rijkdom. Maar achter de Instafilters schuilt soms een ongemakkelijke waarheid.’ Een veel voorkomende waarheid is dat een groot gedeelte van deze mensen meer aandacht besteed in hun marketing in plaats van in hun scholing, en dat kan schadelijk zijn!

Ervaring maakt geen deskundige

Het lijkt of de meeste coaches zich vooral bevinden op hun Instagrampagina in plaats van in de schoolbanken en dat is zonde. Ook ik heb ervaring met een burn-out, maar ik weet dat ervaring mij nog geen deskundige maakt. Een burn-out is een geweldige aanleiding om jezelf af te vragen: ‘wie ben ik, wat kan ik, en wat wil ik nog met werk?’ Ook ik stelde mezelf deze vragen. Het toenmalige antwoord was een opleiding tot loopbaancoach. Natuurlijk had ik mezelf destijds kunnen profileren als loopbaandeskundige. Na een aantal jaren merkte ik toch dat ik verdieping in mijn vak miste. Daarom heb ik me drie jaar geleden gecertificeerd als systemisch coach, en op dit moment volg ik een vierjarige opleiding tot psychodynamisch therapeut. Dankzij deze verschillende perspectieven ben ik breed en instrumentaal opgeleid. Ik weet nu hoe ik vanuit verschillende invalshoeken naar de problematiek van een cliënt werk. Hierdoor ben ik in staat breder te werken dan een coach die zich slechts in een specifieke problematiek specialiseert.

Een leven lang leren

Een goede coach weet dat je, zelfs als coach, een leven lang zult leren. Een goede coach zal zichzelf persoonlijk en professioneel moeten blijven ontwikkelen om zijn of haar cliënten de juiste begeleiding te kunnen bieden. Ben jij op zoek naar een coach? Onderzoek dan deze vraag: wie kan mij waar bij helpen? Onderzoek wat je vraag concreet is en wat je wilt bereiken als je een paar sessies verder bent met jouw coach. Coaching is maatwerk. Precies daarom is het zo belangrijk dat je er werk van maakt om de juiste match te vinden. Ga pas écht met elkaar aan het werk als je concreet weet wat de ander voor jou kan betekenen naast een goed gevoel bij jullie contact. Je kunt immers een goed gevoel bij iemand hebben, maar dat betekent niet dat deze persoon jou daadwerkelijk verder kan helpen.

Eerst even kennismaken

Ik en de Quote zijn het over een ding eens: Het is nogal wat om een flink bedrag voor een langdurend programma neer te leggen als je eigenlijk nog helemaal niet weet wat die ander voor je kan betekenen. Beloften van groot, groter, grootst worden gemaakt voordat er überhaupt een kennismaking plaatsvond. Een kennismaking is een geweldige tool om te onderzoeken of er een klik is. Via het contactformulier op mijn website kun je een gratis Explore the Change telefoongesprek aanvragen. Wil je liever live onderzoeken of wij een goede match zijn? Meld je dan nu aan voor een Explore the Change live sessie. Voor een gereduceerd tarief van 197 euro kun je een live sessie boeken. Mijn advies: Kies niet zomaar een coach, en wees niet bang om eerst even in de keuken te kijken!

Bron: https://www.quotenet.nl/zakelijk/a38759767/de-schone-schijn-van-succesvolle-businesscoaches-op-instagram-95-procent-is-aan-het-struggelen/

Deel dit artikel