Zo kan het niet langer! Maar wat kan er nog wel?

In mijn vorige blog: ‘Motivatie, de motor van verandering’ vertelde ik je over pijn en perspectief. De twee belangrijkste redenen waarom mensen in beweging komen. Je bent de huidige situatie zo ontzettend beu, dat je besluit om er klaar mee te zijn. Of je ziet wel zo’n mooi perspectief, dat je besluit om jouw huidige situatie te verlaten. Hoe dan ook, jij weet: het is tijd voor wat anders. Maar hoe zet je de eerste stap?

Beweging is een besluit

Het komt je vast bekend voor: slecht slapen, gedoe in je werkomgeving, afnemende productiviteit, overspannenheid. Maar wanneer is het nu tijd om écht in beweging te komen? Een besluit maken is in beweging komen en in beweging komen is een besluit. MIsschien heb je nog een jaar van frustratie nodig om te besluiten dat het écht niet langer kan. De kans is echter groot dat de pijn alleen maar groter wordt, en de drempel richting het perspectief juist hoger. De kans is zelfs aanwezig dat je door de pijn van nu het perspectief van morgen niet eens kunt zien, of niet gelooft dat het ooit nog beter wordt.

Begin binnen: hoe zit het met je zelfliefde?

Je kunt pas voelen dat de pijn te veel is, als je jezelf toestaat om daadwerkelijk te voelen wat er speelt. Wie in haast van de een naar de andere agenda afspraak holt, neemt waarschijnlijk niet de tijd om zich af te vragen hoe het nu eigenlijk écht gaat. Paradoxaal gezien kun je eigenlijk pas in beweging komen als je eerst even stil staat. Beweging begint van binnen. Erkennen dat het zo niet langer kan. Voelen dat het genoeg is geweest. Intrinsieke motivatie vinden richting een beter perspectief. Sta jezelf dus toe om te voelen en je af te vragen of je nog wel blij wordt van het leven dat je op dit moment leidt.

Bezinning onder begeleiding

Helaas is het niet altijd zo dat er met een besluit dat het zo niet langer kan al meteen een nieuw perspectief te wachten staat. Het kan even duren voordat je weet wat jouw nieuwe richting wordt, maar dit zou je niet moeten tegenhouden om vandaag een besluit te nemen. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij jouw intrinsieke motivatie en zou je graag met iemand sparren over wat je nog tegenhoudt om een besluit te nemen? Maak dan een afspraak via mijn website voor een ‘explore the change’ gesprek. Daar kan ik samen met jou onderzoeken wat er nodig is om een besluit te nemen.

Deel dit artikel