Zelfliefde vergroten: hou jij genoeg van jezelf?

In jouw leven ga je op zoek naar mensen die van je houden en jou bevestiging geven. Maar waarom wordt er veel minder vaak verteld hoe belangrijk het is om van onszelf te houden? De zoektocht naar liefde richt zich vooral op de buitenwereld, terwijl liefde altijd begint bij jezelf. In dit artikel vertel ik hoe je zelfliefde kunt vergroten. En ik leg je uit wat zelfliefde is.

Wat is zelfliefde?

Ik ben ruim 14 jaar bezig met persoonlijke ontwikkeling en heb inmiddels al meerdere cliënten geholpen. Voor mij blijft zelfliefde een van de moeilijkste thema’s in het leven. Zelfliefde is meer dan alleen maar houden van jezelf. Zelfliefde is weten wat jouw verlangens en behoeftes zijn in dit leven. Het betekent alles accepteren wat er is. Ook de stukken waar misschien pijn of schaamte zit. Het is jezelf erkennen: je sterke én zwakke punten. En het is jezelf alle ruimte geven die jij nodig hebt. Kortom: zelfliefde is jezelf volledig accepteren en houden van jezelf. Zoals je ook bij een partner zou doen. Het vraagt van mij dat ik steeds in verbinding blijf met mezelf en mijn behoeftes, en dat ik daar ook naar handel. Als je niet bereid bent om op deze manier naar jezelf te kijken, wijs je jezelf af. En dat is het tegenovergestelde van zelfliefde.

Buitenwereld vs. binnenwereld

We zijn gewend om vertrouwen, veiligheid en liefde buiten onszelf te zoeken. Maar wat als ik je vertel, dat je dit in de eerste plaats kunt vinden bij jezelf? Je hebt hier niemand anders voor nodig. Tuurlijk, een fijne partner of minnaar maakt jouw leven écht een stuk leuker. Het gaat er vooral om wat jij in de ander zoekt. Is de ander een aanvulling op jouw leven en de liefde die je voor jezelf voelt? Dan heb je waarschijnlijk al een hele stap gezet in jouw proces op zoek naar zelfliefde. Heb je de ander nodig om je geliefd te voelen? Dan is het belangrijk dat je de liefde voor jezelf verder gaat ontwikkelen.

Zelfliefde en het innerlijk kind

Dat veel van ons op zoek moeten naar zelfliefde, suggereert dat we van nature niet van onszelf houden. Toch is dit niet waar. Zelfliefde zit in iedereen, alleen zijn we het in de loop der tijd verloren. De oorsprong hiervoor ligt meestal in onze kindertijd. Kinderen zijn puur en authentiek. Ze doen waar ze zin in hebben en zijn trouw aan zichzelf (zelfliefde ten top!) Wanneer we volwassen worden, verliezen we dit. Dat begint al wanneer we als kinderen naar school gaan en leren om binnen de lijntjes te kleuren – letterlijk en figuurlijk. We leren op deze manier dat we niet helemaal onszelf mogen zijn.

Daarbij komt dat je als kind bij schokkende of traumatische ervaringen, een deel van jezelf kunt verliezen. Dit deel blijft hangen in de mentale en emotionele leeftijd van dat moment. Vergelijk dit met verstijven wanneer je in een shockreactie raakt. Het kind durft zich niet meer te laten zien. Vanaf dat moment kun je dus niet meer helemaal jezelf zijn. Door dit soort ervaringen, raak je verder verwijderd van jezelf. Gelukkig kun je deze kindsdelen op ieder moment in je leven weer terugvinden door er liefde en aandacht aan te geven.

Geef aandacht aan jouw innerlijk kind

Jouw innerlijk kind is er altijd, ook al ben je zelf inmiddels volwassen. Ze heeft alles met jou meegemaakt. Ze heeft hierdoor ook angsten en onzekerheden opgebouwd. Dingen die jij misschien hebt weggestopt, maar die jouw innerlijk kind nog voelt. Ze kan je daarom ook precies vertellen wat jij nodig hebt. Het is ontzettend belangrijk dat je leert zorgen voor jouw innerlijk kind, zoals je dat ook voor je eigen kinderen zou doen, ook al heb je ze misschien (nog) niet. Jouw innerlijk kind kan jou helpen bij de terugkeer naar zelfliefde.

Terugkeer naar zelfliefde

Belangrijk om te benoemen: zelfliefde is er altijd. Het zit in jou. Deze liefde terugvinden en écht van jezelf houden, is echter vaak een proces. Mijn ervaring is dat de terugkeer naar zelfliefde begint met naar binnen keren. Ga naar jezelf en jouw innerlijke kinderen kijken. Wat heb je nodig? Wat wil gezien worden? Alleen als je écht naar jezelf luistert, kom je erachter wat jouw werkelijke verlangens en behoeften zijn. Meditatie is hier een geweldig middel voor. Een mooie oefening is bijvoorbeeld om heel bewust contact te leggen met jouw innerlijke kinderen. Door te voelen, zul je jezelf steeds beter leren kennen.

Dat klinkt misschien simpel, de zoektocht naar jouw kindsdelen blijft complex. Vergeet niet dat onze diepste schaamtes en trauma’s vaak ver weggestopt zitten. Een coach of therapeut kan jou helpen om ook die delen aan te raken, waar je zelf niet zomaar bij kunt.

Zelfliefde en jouw relaties

Zelfliefde vergroten zorgt niet alleen voor een betere connectie met jezelf. Het zorgt ook voor een diepere verbinding met anderen. Een ander kan alleen van jou houden, als je ook van jezelf houdt. Het is een cliché, maar het is waar. Wanneer jij jouw behoeften en verlangens hebt gevonden, wordt het ook veel makkelijk om liefde te ontvangen. Wie van zichzelf houdt, staat stevig in deze wereld en is veerkrachtig. Je straalt rust, positiviteit en liefde uit. En geloof me, die hoge energie wordt gevoeld door de buitenwereld. Zelfliefde is ook je grenzen aangeven en daarbij blijven. En nog belangrijker: het opent jou, waardoor een ander ook van jou kan houden. Het is dus een ontzettend belangrijke basis voor de relaties die je de rest van je leven aangaat.

Geef jezelf dit jaar een valentijnscadeau en ga bewust op zoek naar zelfliefde. Wees vooral niet te streng voor jezelf. Zie de zoektocht als een proces waarin je jouw zelfliefde stapje voor stapje zult vergroten. En waarin je jezelf leert kennen als de vrouw die jij werkelijk bent.

Heb je hier hulp bij nodig? Ik ben er voor je. Vraag een explore the change gesprek aan via mijn website. Samen gaan we op zoek naar jouw kindsdelen, en jouw behoeften en verlangens. Zodat je weer dichter bij jezelf, en de liefde voor jezelf komt.

Deel dit artikel