Vrij en succesvol leven zonder jezelf te bewijzen,wil jij dat ook?

Wie me wel eens heeft ontmoet, weet: Ik ben 1m63 groot, maar ik kom de ruimte binnen als 1m80. Ik heb het imago van een krachtige, competente, sterke vrouw en dat ben ik ook. Als je me écht leert kennen dan weet je dat ik, naast krachtige ook zachte kanten heb. Maar ze staan niet op de voorgrond. Hoe kun je als intelligente, competente, analytische vrouw ook raakbaar zijn en jezelf overgeven aan de ander, zonder het gevoel te hebben dat je dan niet goed genoeg bent? In deze blog deel ik de lessen die ik leerde en de lessen die ik nog wil leren over kwetsbaarheid versus kracht, en hoe zij misschien wel het beste tot hun recht komen als ze samenwerken.

Prijzen voor prestatie

Als jong meisje was ik heel verlegen. Een lieve, rustige meid, die eigenlijk niet veel zei. Dat was van korte duur. Met vijf neven groeide ik op tussen de jongens, en moest ik vechten voor mijn plek. De drang om mezelf te laten zien en te bewijzen groeide. Kracht heeft me veel gebracht. Het boostte mijn zelfvertrouwen, vergrootte mijn carrièremogelijkheden en mijn zichtbaarheid. Ik haalde geweldige resultaten en werd gezien en geprezen voor mijn prestatie. Mijn kwetsbare kant verdween langzaam naar de schaduw en ik zette de spotlight op de krachtige, competente vrouw. Dit jaar word ik 48 jaar. De overgang, die net haar entree maakt, vraagt om meer zachtheid en balans. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Balans in vrouwelijk en mannelijk

Balans zoeken tussen vrouwelijk en mannelijk is niet nieuw voor me. Ik investeer al jaren in persoonlijke ontwikkeling om mijn mannelijke en vrouwelijke kant in balans te brengen. Ik maakte kennis met rebalancing, haptonomie, shiatsu massage, core energetica, danstherapie en vele andere vormen van massages en meditatie. Ook volgde ik een groot aantal cursussen en opleidingen zoals non violent communication, levensbiografie, NLP Practitioner, Innerlijk Kind werk, en systemisch coachen. Ik volg de opleiding psychodynamisch therapeut en voor het aankomende schooljaar wordt mij gevraagd een leerthema in te brengen.  Daar hoef ik niet lang over na te denken: ‘Hoe kan ik naast de krachtige, competente, sterke vrouw me zichtbaar raakbaar, kwetsbaar en verbonden opstellen naar een ander?’ 

De zachte kanten zien

Ik deel mijn leervraag met een goede vriend. Hij erkent al snel: ‘Dat klinkt als een goede keuze om dit te onderzoeken.’ Ik weet dat het ook als man geen gemakkelijke opgave is om niet alleen kracht, maar ook kwetsbaarheid uit te stralen. Mijn vriend vult aan: ‘Kan het niet naast elkaar bestaan? Je hebt ze inmiddels alle twee nodig! Je hoeft geen keuze te maken, je kunt ze samen laten werken.’ Ik wil mijn kwetsbaarheid meer voor me laten werken, en het naast mijn kracht laten zien. Maar om de zachte Jeanny aan de ander te laten zien, mag ik haar eerst zelf wat vaker zien. Er is al bewustwording van de verschillende delen die ik in mij heb. Na bewustwording komt nieuwsgierigheid: wat kunnen jouw verschillende delen je brengen als je ze vaker laat zien? Als je zachtheid laat zien, krijg je kwetsbaarheid terug. Kwetsbaarheid die leidt tot meer verbondenheid, met jezelf en met de ander. Ik verlang naar dat zachtheid mijn primaire uitstraling wordt. Wil jij ook leren om de balans te vinden tussen de kracht en kwetsbaarheid? Bel of mail mij voor een gratis en inspirerend kennismakingsgesprek!

Deel dit artikel