Vervul jij de 12 basisbehoeften naar een succesvol, vrij leven?

Wij carrièrevrouwen en vrouwelijke ondernemers helpen onze kinderen in hun ontwikkeling, staan onze partner en ouders bij en besteden aandacht aan onze vriendschappen en familie. En we doen nieuwe kennis en vaardigheden op, waarmee we onze klanten en/of werkgever blij maken. Die vele petten nemen onze tijd en energie in beslag. Daardoor hebben we de neiging achteraan aan te sluiten als het gaat om wat wijzelf nodig hebben. En onze persoonlijke groei.

In onze persoonlijke ontwikkeling draait het om het vervullen van 12 basisbehoeften.
Deze 12 beantwoorden de hamvragen: hoe is de relatie met jezelf en hoe ontwikkel jij je hierin? Wanneer jij werkt aan je persoonlijke groei, levert dat zelfkennis en zelfvertrouwen op, waardoor je veerkrachtig bent en je potentieel benut voor een vrijer leven. En dat heeft effect op je omgeving.


In mijn praktijk onderzoeken we samen de 12 basisbehoeften en hoe jij ze vervult in je persoonlijke groei. Deze basisbehoeften grijpen in elkaar. Daarom merk je tijdens het lezen misschien, dat als je een basisbehoefte niet (helemaal) vervult, je ook uitdaging ondervindt in een andere basisbehoefte.

1. Respect

‘Ik ga pas daadwerkelijk aan mijzelf werken als het kalf verdronken is.’
Wat vertelt het over jou als je pas aan de bel trekt als het al te laat is? Negeer jij je normen en waarden, overschrijd jij je grenzen en doe je wat je denkt dat er van je verwacht wordt?

Je hebt een innerlijke stem, dat vertelt wat goed voelt, wat je aankunt en wat bij je past. Die innerlijk stem is niet egoïstisch, maar zorgt dat je jezelf serieus neemt en liefde voor jezelf hebt.

2. Gerustelling

‘Zonder controle heb ik geen invloed meer op wat er gebeurt.’
Een goede organisatie en overzicht zijn belangrijk als je veel petten draagt en alles goed wilt doen. Maar in hoeverre ben jij nog jezelf als je blijft schakelen om alle touwtjes vast te houden?

Kijk eens wat er gebeurt als je loslaat. Is het hek echt van de dam?

3. Vertrouwen

Voor veel vrouwen (en mannen) is vertrouwen een issue. Vertrouwen in de ander, vertrouwen in jezelf en erop vertrouwen dat het goed komt. Hier komen faalangst, jezelf kleiner maken en het imposter syndroom om de hoek kijken.

Heb je geen vertrouwen, dan voel je je niet veilig. Het belemmert je om te doen wat je graag wilt doen buiten je scope van veiligheid.
Vertrouwen hebben zorgt dat je bij jezelf blijft, beslissingen durft te nemen buiten je veilige zone, in verbinding met jezelf. Je scope van veiligheid groeit.

4. Goedkeuring

‘Ik heb vaak de neiging om te overleggen, voordat ik een knoop doorhak.’
‘Ik twijfel of ik wel goed bezig ben. Of ik genoeg te bieden heb.’

Iedereen groeit van de positieve opmerkingen van een ander. Maar als jij jezelf, je vaardigheden en kwaliteiten kent, weet je dat je genoeg doet en genoeg bent. En heb je de goedkeuring van de ander minder nodig.

5. en 6. Bevestiging en erkenning

Misschien ben jij niet gewend om jezelf een schouderklopje te geven. Om jezelf te belonen voor een prestatie. Je kijkt vooral naar wat niet goed is of gaat en waar het beter kan. Herken je dat?

Weinig gevoel van eigenwaarde houd je tegen om het leven te hebben dat jij wilt. Daarom houd ik me in mijn coaching veel bezig met het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.

7. en 8. Acceptatie en begrip

Ik wou, dat ik wat minder kritisch was op mijzelf.’
‘Waarom twijfel ik aan mijzelf? Ik weet toch dat ik daar goed in ben?’

Je wilt geaccepteerd worden, maar doe je dat zelf ook? Wil je dat een ander je neemt zoals jij bent, dan heb je eerst jezelf te accepteren zoals jij bent. Begrijp jij hoe de relatie met jezelf is? Dan durf je jezelf te laten zien en heb je minder de neiging om jezelf te veranderen. Je weet dat je het waard bent en aanvaardt wat is.

9. Waardering

Je wilt je gewaardeerd voelen voor wie je bent, wat je doet en hoe je eruitziet.

Waardering is de enige van de 12 basisbehoeften die je vooral van buitenaf krijgt. Het gevoel dat je ertoe doet vervult een belangrijke voorwaarde voor stabiliteit in jezelf en de mogelijkheid om te groeien en je plek te claimen. Wees daarom duidelijk over wat je nodig hebt en wat je wilt.

10. Aanmoediging

Topsporters doen het regelmatig: ze sporen zichzelf aan om door te gaan en zichzelf te overstijgen. En achter elke keuze te staan. Dat maakt hen topsporter. Ze twijfelen weleens en toch weten ze elke keer weer daaroverheen te stappen en ervoor te gaan. Zo dagen zij zichzelf uit en nemen ze verantwoordelijkheid voor hun acties en groei. Hetzelfde geldt voor jou als carrièrevrouw of vrouwelijke ondernemer.

Hoe moedig jij jezelf aan om iets te doen wat je misschien nooit gedaan hebt of niet gewend bent?

11. Bewondering

Wij vrouwen vinden het moeilijk om complimenten te ontvangen. Of we horen ze niet, omdat wat we doen in onze ogen normaal is.

Ikzelf merk dat ik me daar weleens schuldig aan maak: voor mij zijn mijn prestaties vanzelfsprekend en dat ik een ander vooruit help, besef ik vaak te weinig. Ik sta eerder stil bij wat beter kan. Dat is jammer, want daarbij stilstaan geeft mij een boost in mijn zelfvertrouwen en ik ben me meer bewust van mijn meerwaarde als coach.

Hoe is dat bij jou? Sta jij genoeg stil bij je prestaties?

12. Zorg

Met Zorg bedoel ik Zelfzorg.
Een dure vakantie, een dagje wellness of retraite geeft even ontspanning, maar het lost niets op als je de oorzaak achter je klachten en problemen niet aanpakt. Je vakantie of dagje uit blijft een pleister op de wond.
Je voelt waar je tegenaan loopt en ervaart blokkades, niet-helpende patronen en overtuigingen, maar neem je daar ook genoeg verantwoordelijkheid voor en werk je hieraan?

Doe jij jezelf tekort als je dit zo leest? Doe jij genoeg aan persoonlijke ontwikkeling om jezelf en je leven steeds te verbeteren?

Persoonlijke groei en Liberating Leadership

Houd jij als ambitieuze vrouw veel ballen hoog en zet jij jezelf op de laatste plaats? Verlang jij diep van binnen naar een vrij en succesvol leven zonder dat je jezelf moet bewijzen? Hoe lang wil je het nog alleen doen, voordat je aan je persoonlijke groei gaat werken? Ben jij klaar om de shift te maken naar een vrijer leven, dan is het halfjaarprogramma Lead the Change voor jou. Wil je meer weten over het programma? Neem dan contact met mij op. Maak je liever eerst kennis met mij? Vraag dan een Explore-the-Changegesprek met mij aan.

Deel dit artikel