Soms moet je veranderen om jezelf te blijven: durf jij ‘ja’ te zeggen?


‘Soms moet je veranderen om jezelf te blijven’. Die zin las ik in het nieuwe boek De kracht van keuze van Kelly Weekers en daar werd ik even stil van… Dat wat ze schrijft klopt! Hoe treffend en herkenbaar, zowel bij mezelf als bij de topvrouwen die ik coach. Het begin van het jaar is de tijd om verlangens om te zetten in actie. Wat wil jij dit jaar anders doen? Heb je het voornemen om in jezelf te investeren? Durf jij echt te veranderen, als blijkt dat dit beter voor je is? En wat als je dan afscheid moet nemen van wat nu zo vertrouwd voor jou voelt?

De wereld lijkt op z’n kop te staan. De coronacrisis laat z’n diepe sporen na, de inflatie is torenhoog en met tal van boze boeren, een enorm gastekort en oorlog in ons eigen Europa zijn we ver afgedreven van rustig vaarwater. Juist nu is het daarom zo belangrijk om goed te weten wie je bent, wat je ten diepste wil en de keuze om daarvoor te gaan. Durven om keuzes te maken, ook als dat betekent dat je daarvoor uit die vertrouwde comfortzone moet stappen.

Durf jij echt te kiezen?

Hoe lang wil je in je eigen vermoeide systeem blijven hangen?

Veel vrouwen die bij mij aankloppen voor coaching voelen in de onderstroom dat er iets moet veranderen maar tegelijkertijd heerst er een angst om hun eigen angsten onder ogen te zien. De relatie waar ze in zitten haalt niet altijd de juiste energie naar boven, maar ze gaan het gesprek niet aan. Ze vragen zich af of ze voldoende voldoening halen uit hun werk of hebben angst om te falen in hun rol. Ze lopen vast omdat ze niet meer zo goed weten wie ze zijn en daardoor ook niet meer weten wat ze willen. Dat zijn veelal de worstelingen van deze vrouwen.

Op het eerste gezicht zijn het ijzersterke topvrouwen die precies weten wat ze willen. Maar van binnen heerst er twijfel en onzekerheid, die de blik naar buiten werpt om de omgeving en anderen de schuld te geven van wat hen zelf niet lukt.

Uit ervaring weet ik dat als je in je aanpassingsstrategieën wil blijven door het steeds anderen naar de zin te maken, dat op de lange termijn niet werkt. Als je handelt uit angst om de confrontatie niet aan te gaan of uit angst voor de relatie of het gezin of om die ene droom te verliezen breekt dat je op den duur op. Je zal jezelf volledig kwijtraken. Mijn eigen aandeel in het geheel zien en de verantwoordelijkheid nemen om mijn eigen shit op te lossen heeft mij doen beseffen dat ik alleen invloed heb op mezelf om te veranderen, en niet op mijn omgeving of de buitenwereld. Pas toen snapte ik veel beter wat bedoeld wordt met het spreekwoord; verandering begint bij jezelf.

Durf jij voor jezelf te kiezen als dat betekent dat je niet meer voor anderen kunt zorgen? Pas als je echt de dialoog met jezelf aangaat kun je eerlijk antwoord geven op wie je bent, wat je wilt en waar je voor staat. En wat er misschien wel voor nodig is om die persoon daadwerkelijk te worden.

De Kracht van keuze van Kelly Weekers

Kelly Weekers weet het treffend te verwoorden in haar nieuwe boek. Ze beschrijft hoe zelfliefde voor haar óók gaat om het aanpakken van jezelf op je eigen bullshit. En hoe ze anderen lange tijd over haar grenzen liet gaan, omdat ze zelf ook niet goed wist waar die grenzen dan precies lagen.
Het zijn die grenzen, het is die zelfliefde en het is het ontbrekende zelfvertrouwen die groots succes in de weg zitten. Het staat allemaal met elkaar in verbinding, omdat het draait om keuzes maken. De keuze voor jezelf, ook als dat betekent dat je anderen daarmee niet kunt blijven helpen. Zolang je steeds anderen blijft pleasen zal je zelf steeds op de tweede plaats staan.

Verken jouw grenzen en geef ze aan

Samen met de topvrouwen die ik coach verken ik hun grenzen. En leer ik ze aangeven waar die grenzen zich bevinden. Ik geloof dat dat de enige manier is om te voorkomen dat anderen daar nog langer overheen gaan. Door keuzes te maken zal je dingen verliezen. Ook dingen die dichtbij je lijken te staan.

Als je uit jouw comfortzone stapt doet dat pijn en voelt dat spannend. Het zijn die emoties die je uiteindelijk extra veerkracht opleveren, die het zelfvertrouwen stimuleren en die ervoor zorgen dat jij sterker in je schoenen komt te staan. Als je kiest voor jezelf leer je pas echt kennen wie je werkelijk bent.

Zorg dat je december gebruikt om echt te ontdekken wat je wilt. En waar jouw grenzen liggen, om te voorkomen dat iemand daar in 2023 nog overheen gaat. Durf te reflecteren en durf te veranderen om jezelf te blijven. Welke verandering ga jij in gang zetten? Vraag een explore the change gesprek aan via mijn website. Samen kunnen we sparren over welke stap jij gaat zetten.

Deel dit artikel