Kun jij als vrouw wel écht zijn wie je bent?

Internationale Vrouwendag, een dag waarop we samen stilstaan bij genderdiversiteit en gelijkwaardigheid. Dit jaar is het thema ‘onbeperkt leefbaar’. Het is een breed thema. Het gaat om een veilige omgeving waarin vrouwen zichzelf mogen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde werkomgeving zonder discriminatie, een veilige woonomgeving en een fijne relatie waarin je als vrouw je fysieke en emotionele grenzen mag aangeven. Kortom: iedere vrouw zou onbeperkt moeten kunnen leven. Dat spreekt me natuurlijk aan, maar wat mij betreft gaat onbeperkt leefbaar veel verder dan dat.

Mannelijke energie in onze maatschappij

We leven in een wereld vol systemen en verwachtingen waar we aan moeten voldoen. Zowel in je carrière als in je persoonlijke ontwikkeling. Die verwachtingen zijn vaak gericht op mannelijke energie. We denken in oplossingen, doelen, targets en deadlines. Mannelijke energie is gericht op snel resultaat. Soms heel bruikbaar, maar lang niet altijd. Zeker niet omdat wij vrouwen van nature veel meer neigen naar vrouwelijke energie. Die is veel meer gericht op vertragen, voelen, de zorg voor het grotere geheel, samenwerken, kwetsbaarheid en uiting geven aan een onderbuikgevoel.

Nog voor de puberteit vormen veel vrouwen zich naar de maatschappelijke standaard. Deze standaard schrijft voor hoe vrouwen moeten spreken, hoe ze eruit moeten zien en wat ze moeten doen om geaccepteerd te worden. De ongeschreven regels zijn anders voor moeders dan voor zakenvrouwen (en weer anders voor zakenvrouwen die kinderen hebben). Maar het leidt er altijd toe dat jij je moet aanpassen aan de verwachting van anderen. Niet alleen ontzettend vermoeiend, het leidt jou ook nog eens af van wie je werkelijk bent.

“Hoe kan ik weer mezelf zijn?”

Organisaties vragen van vrouwen in toonaangevende posities dat zij rationeel, competitief, hardwerkend, resultaatgericht én financieel gedreven zijn. Het zijn typische (mannelijke) vaardigheden en eigenschappen waarbij vrouwen zich minder prettig voelen. Je raakt als vrouw uit je natuurlijke balans. Er is te weinig aandacht voor unieke en individuele (vrouwelijke) talenten.

Ik zie dit ook terug in de hulpvragen van de carrièrevrouwen die ik coach. Ze hebben zich jarenlang ‘groot’ gehouden door op de inhoud mee te willen gaan. Ze zetten een masker op en kopiëren het gedrag van mannelijke collega’s, om zo mee te gaan in het competitieve. Ze varen mee op de mannelijke energie omdat ze denken dat dit moet om succesvol te zijn. Vervolgens lopen ze tegen de volgende zaken aan:

“Ik ben een ‘pleaser’. Hoe kan ik mezelf zijn en me niet door anderen laten leiden.”
“Ik wil me niet meer afgewezen voelen.”
“Ik wil leren om mijn behoeftes uit te spreken.
“Ik wil af van beperkende gedachten, niet aan risico’s maar vrijer denken.”
“Ik wil op mezelf kunnen vertrouwen.”

Afstand tussen jou en je authentieke zelf

Zoals ik hiervoor al zei, zijn er ongeschreven regels voor moeders, zakenvrouwen, zakenvrouwen met kinderen, twintigers, single vrouwen, getrouwde vrouwen en ga zo maar door. Je wilt de beste versie van jezelf laten zien in al deze rollen, terwijl je jezelf ondertussen helemaal voorbij loopt. Het heeft invloed op jouw persoonlijkheid, de ontwikkeling van jouw talenten en het stellen van ambities.

Het thema onbeperkt houdbaar zou hier wat mij betreft veel meer over mogen gaan. Hoe kunnen we samen met mannen een onbeperkt leefbare omgeving creëren voor iedereen? Een omgeving waarin wij vrouwen écht weer zichzelf kunnen en mogen zijn. Een omgeving waarin we elkaar empoweren en aanvullen. En een omgeving waarin we elkaar in kwetsbaarheid kunnen ontmoeten, zonder daarvoor veroordeeld te worden.

Begin met onbeperkt leven

Wil jij een onbeperkt leefbaar leven voor jezelf creëren? Een leven waarin je kunt zijn wie jij bent. En waarin al jouw vrouwelijke kwaliteiten tot uiting komen? Word de authentieke vrouw die je bent door verbinding te maken met je unieke en individuele kracht: jouw vrouwelijke energie. Ik help je hier graag bij. Vraag nu een Explore the Change gesprek aan via mijn website.

Deel dit artikel