Je hoeft niet altijd hard te lopen voor jouw loopbaan

Hardlopen voor mijn loopbaan is iets wat ik mijn hele leven deed. Ik werkte altijd hard: eeuwig doorgaan, overuren, en alles geven. Op 30 december stopt mijn huidige interim-opdracht bij de Belastingdienst. Voor het eerst in 9 jaar besluit ik om niet gelijk een volgende klus te doen. De verleiding was groot om meteen weer een opdracht te starten, of iets nieuws te lanceren. Ik voel aan alles dat het tijd is voor een transitie. Maar niet zo eentje waar ik wil rennen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan. In plaats daarvan besloot ik om te stoppen met hardlopen en even stil te staan.

Iets nieuws proberen is een proces

Stoppen met hardlopen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Iets nieuws proberen is een proces dat niet van de een op de andere dag plaatsvindt. Het begint met een gevoel van onrust. Bij mij begon zo’n anderhalf jaar geleden voor het eerst een woelig gevoel. Ik vroeg mezelf af: voelt alles nog in lijn met wat ik écht wil? Vragen die je in deze periode kunnen helpen zijn:

  • Waar krijg ik energie van?
  • Wat kost me energie?
  • Doe ik de dingen waar ik blij van word?

Van onrust naar oriëntatie

Afgelopen jaar was een jaar waarbij ik nog bewuster werd van mijn innerlijke wereld en verlangens. Door mezelf af te vragen waar ik nu echt blij van word en energie van krijg, ben ik in staat om andere keuzes te maken dan voorheen. Na het afronden van mijn huidige interim-opdracht, kies ik bewust voor een periode van rust. Als je iets afrondt, is het belangrijk om stil te staan bij wat het je gebracht heeft. Vragen die je in deze periode kunnen helpen zijn:

  • Wat heb ik geleerd?
  • Waar sta ik nu in mijn loopbaan?
  • Hoe bewust ben ik van waar ik sta?

Rust creëert ruimte

Wie denkt dat stilstand achteruitgang is, heeft het mis. Stilstaan kan helpen om op adem te komen. Hoe lang die stilte duurt? Dat is natuurlijk aan jou. Misschien vind je een vrije dag of twee voldoende, of misschien heb je juist behoefte aan een weekje zonder werkafspraken. Voel vooral wat voor jou goed voelt. Om aandacht te geven aan dat wat écht invulling geeft aan mijn behoeften, kies ik ervoor om niet meteen een volgende interim-opdracht te starten. In plaats daarvan focus ik me de komende maanden op het vervullen van mijn verlangens. Ben je ook in zo’n fase van je leven waarin je wil reflecteren op de relatie met jezelf en jouw verlangens? Wil je ook voelen hoe het is om jouw behoeftes te vervullen? Vraag dan een explore the change gesprek aan via mijn website. Samen kunnen we sparren over welke stap jij gaat zetten. En het zou zomaar kunnen dat het eerst een stap op de plaats is.

Deel dit artikel