Hoe vergroot ik mijn zichtbaarheid op het werk?

Zichtbaarheid is de laatste jaren een steeds groter groeiende prioriteit. Zichtbaarheid op het wereldwijde web en social media kanalen. Maar ook zichtbaarheid in organisaties en op het werk. Niet iedereen voelt zich comfortabel bij (online) zichtbaarheid. Zo ook Annemieke. Annemieke komt bij me met een hulpvraag: Hoe kan ik mezelf vanuit verbinding op een authentieke manier bij een ander neerzetten? Misschien herken je deze innerlijke criticus: ‘Ben ik goed bezig?’ ‘Heb ik voldoende kennis en ervaring?’ ‘Wat kan ik doen om mezelf niet alleen professioneel maar ook persoonlijk te laten zien?’ In deze blog deel ik haar verhaal.

De impact van een intentie

In een van onze eerste sessies vertelt Annemieke: ‘Als persoon weet ik dat ik een goede leider ben.’ Toch vindt ze het lastig om op mensen af te stappen en zichtbaar te zijn. Ze vindt het niet makkelijk om (de juiste) hulpvraag aan haar collega’s, MT leden of director te stellen. Het allermoeilijkste vindt ze om zichzelf op authentieke manier te laten zien. De feedback die ze van haar collega’s krijgt is dat ze nuchter is, en meer waardering mag uitspreken. Annemieke voert vaak gesprekken op inhoud, waardoor haar betrokkenheid niet altijd wordt erkent. Ze heeft het gevoel dat haar collega’s haar niet begrijpen, wat het lastig maakt om kwetsbaar en authentiek te zijn. De goede intenties die Annemieke heeft, lijken niet zichtbaar te zijn voor anderen.

Connecten in je carrière

Als enige vrouw in een mannenteam van vijf andere collega’s, maakt Annemieke slechts inhoudelijk contact met haar teamgenoten. Ze spreekt hen als ze elkaar nodig hebben, maar van verbinding is er verder weinig sprake. Professioneel kan Annemieke zich van haar beste kant laten zien, maar het voelt alsof ze niet volledig met haar persoonlijke zelf kan komen. Ze vertelt me hoe ze ernaar verlangt om verbinding te maken vanuit een andere invalshoek; milder, zachter, en vanuit haar authentieke zelf. Annemieke zegt dat het tijd is voor verandering. Ze weet dat ze niet verder komt als ze enkel strategisch blijft denken, en op dezelfde manier contact blijft maken met haar collega’s. Ze wil verbinding leren maken vanuit haar kern, maar hoe moet ze dat doen?

Zichtbaarheid vanuit innerlijk leiderschap en vertrouwen

Ik help Annemieke te onderzoeken waar haar huidige gedrag vandaan komt. Ik ga met haar terug naar wie ze in essentie is. Vanuit haar essentie is het mogelijk om weer innerlijke vrijheid en zelfliefde te ervaren. Ze leert hoe ze vanuit kwetsbaarheid haar zichtbaarheid vergroot, en hoe ze vanuit verbinding het verschil kan maken. Samen maken we het onzichtbare zichtbaar, zodat Annemieke opnieuw de keuze heeft hoe ze zich wil presenteren aan de buitenwereld. Stel je eens voor dat jij opnieuw kunt kiezen hoe je jezelf naar buiten presenteert. Als ik je écht zou zien, wie zie ik dan? En als je zou leven vanuit hart en ziel, wie ben je dan?

Deel dit artikel