De meerwaarde van minderheid

Vrouw. Kleurling. Van de vrouwenliefde. Opgegroeid op het eiland Curaçao. Een eiland waar, in mijn mening, de vrouwelijke bevolking gedragen wordt door vrouwen die niet de erkenning krijgen die zij verdienen. Als we praten over bias en vooroordelen, ben ik van alle markten thuis. Hoewel de vrouwen in Curaçao de laatste decennia steeds onafhankelijker zijn, heeft het eiland nog een weg te gaan. Zo is het homohuwelijk tot de dag van vandaag verboden. Hard werken en altijd blijven ontwikkelen, is een belangrijk streven voor mij. Tegenwoordig zie ik de vooroordelen over mijn zijn als een meerderheid. Ik ben trots op waar ik vandaan kom, wat ik heb bereikt en waar ik nu sta. Vroeger had ik het gevoel om steeds met 1-0 achter te staan of mezelf te moeten verantwoorden voor andermans vooroordelen. Vandaag de dag vier ik mijn onafhankelijkheid, omdat ik weet dat het iets is om trots op te zijn. 

Waarde begint bij jezelf

Positief over jezelf spreken, bereik je door steeds kritisch te zijn naar jezelf en te werken aan je overtuigingen/vooroordelen. Als je er niet aan werkt, blijf je steeds hetzelfde rondje draaien en kom je, in mijn ogen, niet verder en blijf je op hetzelfde niveau hangen. Ik geloof dat werken aan persoonlijke ontwikkeling en uitkomen voor wie je bent, bevrijdt en je verder brengt om het leven te leiden dat jij wilt leven. Een minderheidspositie betekent niet dat jij als persoon minder waard bent. Dit inzicht is belangrijk om jouw eigen bias te breken. Pas als jij gelooft dat een minderheid een meerwaarde heeft, kun je de wereld laten zien dat dit zo is. Hoe doe je dit? Het gaat om persoonlijk leiderschap, jezelf op waarde schatten en je kwetsbaarheid durven delen.

Bewustwording van bias

Je kunt een bias pas breken, als je je ervan bewust bent. Onderzoek eens welke vooroordelen jij hebt over jezelf, of over minderheidsgroepen om jou heen. Kom in actie voor gelijkheid, en reik uit naar mensen in eenzelfde situatie. We kunnen de vooroordelen over een minderheid pas doorbreken, als we ze een stem geven. Het is dus niet vreemd dat er steeds meer vrouwencirkels ontstaan, waarin gelijkgestemden met elkaar delen waar ze tegenaan lopen, en waar ze voor willen vechten. Het is van cruciaal belang om de prestaties van vrouwen te vieren en de zichtbaarheid te vergroten, en tegelijkertijd ongelijkheid aan te kaarten.

Vier de verschillen

Als vrouw die opgroeide in verschillende culturen, leerde ik het belang van een cultuur. Normen en waarden herken ik met gemak, evenals het besef dat deze overal anders zijn. Ik weet dat je er niet vanuit kunt gaan dat iedereen door dezelfde bril naar de wereld kijkt, en heb in mijn culturele repertoire verschillende brillen waardoor ik kan kijken. Als vrouw weet ik als geen ander waar vrouwen tegenaan lopen in de wereld van werk en privé. Dankzij mijn persoonlijke ervaringen kan ik hen vandaag de dag helpen. Wil jij de vooroordelen over een ander of over jezelf onderzoeken en ben jij klaar om jouw eigen bias te doorbreken? Ik kan je daarbij helpen. Een ding weet ik zeker: Een minderheid heeft ontzettend veel meerwaarde.

Bron: https://www.internationalwomensday.com

Deel dit artikel