Bevrijdingsdag: leef jij in volledige vrijheid?

Bevrijdingsdag is de dag waarop we jaarlijks stilstaan bij onze vrijheid. Het begrip vrijheid is, na jaren zonder oorlog, breder geworden dan alleen ‘niet in oorlog’ zijn. In onze maatschappij staat vrijheid steeds meer voor kunnen zijn wie jij werkelijk bent. We leven in veilige omstandigheden. Toch voelen steeds meer mensen zich beperkt in deze vrijheid. Hoe kan dit? En nog belangrijker: hoe kunnen we dit doorbreken?

Wat is vrijheid?

Vrijheid wordt op Wikipedia omschreven als: de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen. Het is je leven leven zonder beperkingen.
Wanneer ik voor het eerst met cliënten in gesprek ga, vraag ik hen vaak om hun eigen leven te beoordelen op de volgende onderdelen:

 • Gezondheid
 • Financiën
 • Werk
 • Relatie met de ander
 • Relatie met jezelf

De vrouwelijke leiders en ondernemers die ik spreek, geven hun leven hoge cijfers als het gaat om de eerste 4 thema’s. Ze zijn gezond, leven in financiële vrijheid en hebben een fijn sociaal leven. Toch ervaren ze geen volledige vrijheid.

Dat ligt eigenlijk altijd aan het laatste thema waar ik naar vraag: de relatie met jezelf. Op dit thema geven ze zichzelf een laag cijfer. Bijzonder, omdat dit nu juist het enige thema is waar je uiteindelijk de volledige controle over hebt. Hoe kan dit?

We hebben ons jarenlang aangepast

We zijn van nature bang voor afwijzing. Als kind leren we al om ons aan te passen aan de omgeving. Dit doen we ook wanneer we traumatische of pijnlijke gebeurtenissen meemaken. In plaats van ruimte te geven aan onze emoties, willen we sterk zijn. We schakelen over op overlevingsmechanismen. We werken hard, of we zijn super streng voor onszelf.

De overlevingsmechanismen werken niet meer

Ik ben opgevoed met de mentaliteit ‘niet lullen maar poetsen’. Ruimte voor gevoelens of emoties was er bij mij thuis nauwelijks. Dit geldt voor veel van mijn generatiegenoten. Millennials zijn onderdeel van de eerste generatie die zonder oorlogstrauma is opgevoed. Door deze veilige omstandigheden, is er meer ruimte voor zelfontplooiing en zelfreflectie. Ze komen er nu achter dat ze diep van binnen iets missen. Millennials voelen dat de overlevingsmechanismen die al die jaren zo dienend leken, in onze veilige maatschappij heel beperkend werken. Hard werken of sterk zijn is niet de oplossing, het brengt je alleen maar verder van jezelf af.

Vrijheid vinden in jezelf

Echte vrijheid komt vanuit jezelf, niet vanuit de buitenwereld. Je kunt het financieel goed hebben, leven in een land zonder oorlog en medisch helemaal gezond zijn, dit alles is niets waard wanneer jij in de gedachte blijft hangen dat je niet goed genoeg bent. Uiteindelijk blijf je die leegte in jezelf vullen met een carrière, mooie spullen, een groot huis of relaties. Elke keer weer zul je er achter komen dat wat je hebt bereikt, niet genoeg is. Hierna wil je nog mooier, beter en meer. Het is daarom belangrijk om in contact te komen met jouw werkelijke behoeftes. Maar hoe doe je dat?

Leven in zelfliefde en vertrouwen

De oplossing hiervoor is leven vanuit zelfliefde en vertrouwen. Er is maar één persoon die jou volledig hoeft te accepteren, en dat ben jijzelf! Wanneer je jezelf volledig omarmt, heb je de buitenwereld niet meer nodig. Je hoeft je niet meer aan te passen. Ook jouw angst voor afwijzing krijg je onder controle. Zorg dus dat je gelukkig wordt met jezelf. Dit doe je door in contact te blijven met wie jij werkelijk bent en wat jij echt wilt. Blijf trouw aan jezelf door keuzes te maken die goed zijn voor jou.

Begin met (h)erkennen

Alles begint met het herkennen en erkennen van jouw pijn, angst en patronen. Dit kun je al doen door jezelf recht in de spiegel aan te kijken en de volgende vragen te stellen:

 • Welke angsten en beperkende gedachten herken je bij jezelf?
 • Welke patronen zie jij terug in je eigen gedrag?
 • Welke shit heb jij weggestopt en mag je nu gaan opruimen?

Loop hier niet langer van weg maar ga het aan. Is dit makkelijk? Nee. We hebben overlevingsstrategieën opgebouwd vanuit pijn, trauma en onzekerheid. Dit zat diep weggestopt en komt in dit proces weer naar boven.

Maar als je het durft aan te gaan, zul je merken dat:

 • Je weer kunt gaan leven vanuit vertrouwen, in plaats van vanuit angst.
 • Je durft te kiezen voor de dingen waar jij goed in bent, in plaats van de dingen die van jou worden verwacht.
 • Je gaat leven zonder moeite, twijfel of innerlijke strijd.

Female Liberating Leadership

De wereld heeft meer vrije vrouwen nodig die vanuit vrijheid willen kiezen en vanuit vertrouwen stappen zetten. Precies in de richting die ze willen. Ik zie het als mijn missie om vrouwen zoals jij hierbij te helpen. Daarom heb ik mij gespecialiseerd in Female Liberating Leadership. Dat betekent voor mij de vrijheid voelen om volledig jezelf te zijn. Dat is waar ik voor sta.

Voel jij diep van binnen ook dat je weer wilt gaan leven vanuit vertrouwen en vrijheid? Neem dan contact met mij op via mijn website. Ik help je met heel veel liefde bij dit proces.

Deel dit artikel