Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, ook voor vergelijkbaar werk. In een werkend leven lopen vrouwen gemiddeld € 300.000 mis! * Je kunt er alles over lezen in het nieuwste boek van Sophie van Gool: ‘Waarom vrouwen minder verdienen’ En wat we eraan kunnen doen. In de 19 jaar dat ik werk als recruiter zag ik veel verschillende salarisonderhandelingen voorbijkomen. In deze blog deel ik mijn inzichten over salarisonderhandeling, hoe ik mijn bijdrage aan gendergelijkheid wil leveren, en wat ik als coach voor ambitieuze carrièrevrouwen kan doen.
Weet jij wat je waard bent?
Er is in deze tijd veel te lezen en luisteren over de zogenoemde money mindset. Er wordt van alles beloofd in instagram cursussen, webinars en socialmediaposts. Maar als het aankomt op het daadwerkelijke moment van salarisonderhandeling? Dan blijft het voor vrouwen vaak lastig. Dat is niet vreemd. Geld gaat niet alleen over waarde, maar ook over eigenwaarde. En laat daar nu precies de crux zijn: weet jij wat je waard bent? Durf je daar ook om te vragen? In de ontelbare onderhandelingsgesprekken die ik voerde als recruiter, viel me iets op: mannen onderhandelen over de waarde die ze komen brengen in de organisatie. Vrouwen onderhandelen over de waarde die ze willen halen van hun toekomstige werkgever.
Kom je iets halen of kom je iets brengen?
Veel vrouwen vragen bijvoorbeeld in een eerste gesprek al om flexibele werktijden zodat ze de kinderen van en naar school kunnen halen/brengen. Ze willen zeker weten dat ze hun professionele leven om hun privéleven kunnen bouwen, en dat is natuurlijk hun goed recht. Ze verkleinen daarmee hun onderhandelingspositie met de eisen die ze stellen in de privésfeer. Mannen praten daarentegen vooral over wat ze de organisatie komen brengen. Zij leggen in het gesprek de focus op hun kwaliteiten en de eisen die ze professioneel gezien stellen aan hun toekomstige werkgever. Of het straks ook allemaal goed in de agenda past? Dat volgt later! De meeste mannen denken in overvloed. Een groot gedeelte van de vrouwen denkt in schaarste.
Hoe eigenwaarde jouw waarde kan vergroten
Het heeft geen zin om hogere bedragen te vragen bij een salarisonderhandeling als je niet voelt dat je dit waard bent. Waarde gaat vooral over eigenwaarde. En als je jouw eigenwaarde vergroot, groeit jouw waarde met je mee. Pas dan lukt het om vol enthousiasme te onderhandelen en bedragen te vragen waarvan je weet dat je ze waard kunt maken. Weet je niet waar te beginnen? Daar kan ik jou bij helpen! In mijn leiderschapsprogramma Lead the change help ik jou om jouw eigenwaarde in kaart te brengen en deze te vergroten. Via mijn website kun je een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen om te onderzoeken of dit iets voor jou is.
*Bronnen: